Patrzysz na wypowiedzi wyszukane dla frazy: forum Przepisy Czarna Oliwka





Temat: zaparzanie przed wędzeniem

Już kiedyś na tym forum lub na forum czarnej oliwki był ten temat poruszany
Pierwszą osobą, który opisał ten sposób działa był kolega Ligawa http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=896 natomiast później Dziadek zaprezentował wspaniały przepis na słynnego już kurczaka wędzonego, który wśród forumowiczów dostał nazwę "kurczak wędzony a`la Dziadek".





Temat: Wedzona kielbasa gryzie w gardło
Nie chodzi o traktowanie z góry, tylko poświęcenie czasu na zapoznanie sie nawet z tytułami tematów w poszczególnych działach tego forum. Sa tutaj już odpowiedzi na wszystkie pytania nurtujące domowych zadymiaczy.
Po prostu nie wyważajmy otwartych drzwi.
Jesli Dziadek napisał o konieczności osuszania, to radzę poszukać sobie tych tematów na forum czy stronce (tam to bardzo ładnie opisał). To wszystko tutaj jest i to od dawna, po prostu troszke trzeba poszperać i poczytać.
A co do forum, to oczywiście Masz rację, słuzy do wyjasniania niejasności. Jednakże, niejsności jakie sa wynikiem braju danego materiału na stronie, czy w tematach. Inaczej wygląda to po prostu na nabijanie postów, o czym pewnie wiesz, prowadząc forum.
Ostatnio na naszym forum Czarnej Oliwki znalazłem post o mniej, więcej takiej treści: "czekam na dobre przepisy na kiełbasy i podroby"......





Temat: rury
Podejrzewam ,ze chodzi Ci o "Pańską skórkę".Przepis juz kiedys podawałam:

Odpowiedz znajdziesz na Forum czarnej Oliwki.Pozwoliłam sobie na wklejenie tego tematu.Mam nadzieję ,że autorka sie nie obrazi.

Kuchmistrzyni
Witam i z prawdziwa przyjemnoscia podaje przepis na Panska Skorke.
Dobrze,ze znalazlam ten przepis przed 1 listopada. Kto chce bedzie mogl sobie sprobowac zrobic.
Przepis na "Panska skorke":
Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka syropu
rozanego, 1 lyzka konfitury z rozy, 10 dag przecieru z truskawek, 4 lyzki maki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z syropem rozanym, dodac konfiture,
wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie
rozpuscic.
W duzej misce ubic bialka na sztywno i dodac reszte cukru. Bardzo powoli cienkim
strumieniem, wlac goracy syrop, ciagle ubijajac. Dodac przecier z truskawek i
dobrze wymieszac. Mieszanke wylac rowno na blache wylozona pergaminem, posypac
maka ziemniaczana i odstawic do ostygniecia na 1-2 godziny.
Za pomoca noza zanurzonego w goracej wodzie, a potem osuszonego, pokroic mase na
male prostokaty. Trzymac w duzym sloiku albo w przezroczystej folii.




Temat: PAŃSKA SKÓRKA
Odpowiedz znajdziesz na Forum czarnej Oliwki.Pozwoliłam sobie na wklejenie tego tematu.Mam nadzieję ,że autorka sie nie obrazi.

Kuchmistrzyni
Witam i z prawdziwa przyjemnoscia podaje przepis na Panska Skorke.
Dobrze,ze znalazlam ten przepis przed 1 listopada. Kto chce bedzie mogl sobie sprobowac zrobic.
Przepis na "Panska skorke":
Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka syropu
rozanego, 1 lyzka konfitury z rozy, 10 dag przecieru z truskawek, 4 lyzki maki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z syropem rozanym, dodac konfiture,
wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie
rozpuscic.
W duzej misce ubic bialka na sztywno i dodac reszte cukru. Bardzo powoli cienkim
strumieniem, wlac goracy syrop, ciagle ubijajac. Dodac przecier z truskawek i
dobrze wymieszac. Mieszanke wylac rowno na blache wylozona pergaminem, posypac
maka ziemniaczana i odstawic do ostygniecia na 1-2 godziny.
Za pomoca noza zanurzonego w goracej wodzie, a potem osuszonego, pokroic mase na
male prostokaty. Trzymac w duzym sloiku albo w przezroczystej folii.




Temat: Fuszer- pomóżcie rozwiązać tajemnicę....
No cóż... miałem się nie odzywać w tym temacie... bowiem to ja, zaproponowałem Panu Filipowi,znalazwszy jego post na forum Czarnej Oliwki,(sugerując w miarę nienachalny sposób ... tak mi się bynajmniej wydawało), aby spróbował poszukać odpowiedzi na temat "Fuszera" na tym forum... sadząc, że wiąże się to z jakąś regionalną potrawą.... a znając zamiłowanie P. Macieja do "regionalnych specjałów" myślałem ,że "surfujac" po kartkach, karteluszkach, zeszytach i ksiegach opasłych..znajdzie przepis na ową strawę...i nadal mam taką nadzieję..
Bowiem jak stwierdził nieznany mi adwersarz ( na forum C.O) " Biorę od Pana za to pieniądze..więc skoro biore to i wymagam ) Niestety "teraz takie ciężkie czasy- jak rzekł rosyjski żołnierz dźwigając ratuszowy zegar"





Temat: korbacz
... @ misiek ... to co znalazłem to "warkocz" z polędwicy

http://przepisy.tmseast.com/gallery2/main.php?g2_view=core:DownloadItem&g2_itemId=1355&g2_serialNumber=2

... zdjęcie pochodzi ze zbiorów "Konewki" z "Forum Czarnej Oliwki" a potrawę wykonała wg przepisu "jodyny" również uczestnika tego forum

... miśku zainspirowałeś mnie (nie pierwszy raz zresztą) i w najbliższym czasie spróbuję zrobić "warkocz" z dziczyzny (przynajmniej z trzech gatunków mięsa)

pozdrawiam serdecznie

ps - sposób na zaplatanie "korbaca" znalazłem na słowackich stronach, autorstwa "duurko"






Temat: peklowanie
Cześć.
Poczytaj sobie Piotrze sposoby peklowania na stronce i ewentualnie przeglądnij forum czarnej oliwki.
Aby zrobić wędline wg naszych przepisów, peklowanie jest nieodzowne Zresztą nie tylko naszych. peklowanie mięsa drobnego jest jednym z podstawowych etapów produkcji wedlin.
Można je nieco przyspieszyć, mieląc mięso na sitkach określonych w recepturze - pekluje się wtedy ok. 2 dni.
Bez peklowania nie będzie dobrej kiełbasy. To pewne.
Podstawową cechą masarza jest cierpliwośc i dokładność.
Pozdrawiam



Temat: jak peklować solą peklową na sucho?
Witam wszystkich zadymiaczy
Waszą stronkę i forum na czarnej oliwce przeczytałam uważnie ale mimo tak fachowych porad i superprzepisów (jestem totalnie "zielona" w tej kwestii) -mam pytanko.
w Jastrzębiu jest dostępna tylko sól peklowa, w składzie której jest azotyn sodu (nitryd). Na opakowaniu jest przepis na peklowanie na mokro 1 kg. golonka - 1i 1/2 litra wody +1 łyżka soli peklowej + 1 łyżka soli.
A ja chcę zrobić kiełbasę, tu mięso pekluje się na sucho.
Czy na 1 kg. mięsa do kiełbasy tez mam użyć 1 łyżkę soli peklowej+ 1 łyżka soli?
Czy skrócić czas peklowania ?
Bardzo proszę o poradę



Temat: SER- SERY TWARDE
Witam wszystkich!
Proponuję postarać się o mleko u rolnika, który ma przekroczony limit produkcji określony przez przepisy U.E.
O serach dużo rozmawiano na Forum Czarnej Oliwki, podaję link http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=3535&start=0 Pozdrawiam Bagno.



Temat: Kiełbasa biała surowa -1959rok
W roku 2004 i 2005 na forum Czarnej Oliwki, tam, gdzie "Wszystko Się Zaczęło", Maxell zamieszczał receptury na wędliny, w tym i na białą kiełbasę. Nie ukrywał, wręcz wyraźnie podkreślał, że materiałem źródłowym jest zbiór receptur zawartych w państwowych wydawnictwach branżowych z lat pięćdziesiątych. I zapewne nie dlatego, że niezbyt radził sobie ze skanowaniem w tamtym czasie, ale dlatego, aby ułatwić nam pracę (jak wówczas pisał), przeliczał wszystko na kwoty 5-ci kilogramowe. Dzięki temu było i jest nam łatwiej.
ARKDOM, jeżeli znajdziesz jakiś ciekawy przepis w podanym przez Ciebie zbiorze, przelicz go na wsad 5-cio kilogramowy.



Temat: Grillowanie i wędzenie
Serdecznie wszystkich witam, a szczególnie mojego guru w sprawach kuchni. :) no i oczywiście naszych zadymiaczy.
Stronka na czasie, bardzo potrzebna, szczególnie entuzjastom starych, polskich smakołyków.
Kilkunastu smakoszy domowego wyrobu wędlin, wg starych, wypróbowanych receptur, skrzykneło się w zeszłym roku i tak ze sporego forum na Czarnej Oliwce, powstała stronka www.wedlinydomowe.pl .
Nie piszę tego w charakterze spamu :), lecz po to, by nawiązać współpracę w tym określonym temacie.
Posiada Pan, sporo przepisów na temat nas interesujący, a i my bardzo chetnie podzielimy się swymi doświadczeniami, okupionymi często (szczególnie na początku) "wyklęciem przez rodziny", szlabanem na kasę itp. :D. No, ale koniec wieńczy dzieło. :)
Umieściłem link do tej stronki na naszej - to na początek.
Zapraszam wszystkich serdecznie do nas i jeszcze raz pozdrawiam.
Widzę, że będę tutaj częstym gościem...



Temat: 1
Hejka,

jutro:
5.00 - 3 kromki chleba mm z twarozkiem 0% i ogorkiem, kawa czarna
10.00 - 2 kromki chleba mm z paprykarzem z tunczyka (przepis z forum), papryka zielona, herbata
13.00 - 2 golabki mm z indyka z sojowym granulatem w pomidorach, salata zielona, herbata
18.00 - salatka: satata lodowa, pomidory, jajko, tunczyk, cebula, oliwa z oliwek, sol, pieprz, ocet., herbata zielona

pojutrze:
5.00 - 3 kromki chleba mm z twarozkiem i pomidorem, kawa czarna
10.00 - 2 kromki chleba mm z paprykarzem z tunczyka j.w., pomidor, herbata
13.00 - makaron spagetti pp, sos pomidorowo grzybowy(przecier, grzyby, woda, przyprawy), papryka, herbata
18.00 - salatka: salata, pomidory, papryka, makrela, oliwa z oliwek, przyprawy, j.w., herbata zielona

Z gory dzieki



Temat: Nasze Przepisy
Rolada rybna w galarecie

SKŁADNIKI:
750 g filetów rybnych,
łyżka soku z cytryny,
mała bułka namoczona w mleku,
2 szklanki wywaru z warzyw,
2 jaja,
2 cebule,
listek laurowy, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
łyżka dobrej żelatyny.

Farsz:
2 cebule,
250 g pieczarek,
posiekana natka pietruszki,
2 łyżki masła, sól, pieprz.
Do przybrania: pół cytryny, 2 jajka na twardo, natka, albo co kto woli

PRZYGOTOWANIE:

Wywar zagotować z dodatkiem cebuli, listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu, pod koniec doprawić solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki posiekać i podsmażyć. Filety wraz z odciśniętą bułką przepuścić przez maszynkę, wbić jaja doprawić i wyrobić. Masę rybną wyłożyć na zwilżoną ściereczkę i uformować prostokąt posypać natką i usmażonymi pieczarkami z cebulą. Roladę zawinąć (bez ściereczki) owinąć zwilżoną gazą, zawiązać oba końce ułożyć w naczyniu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu 40-50 minut. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć zdjąć gazę i pokroić w plastry. Przecedzony wywar zagotować z dodatkiem żelatyny. Odrobinę galarety wylać na półmisek, poczekać aż zastygnie, poukładać roladę i udekorować cytryną oraz jajkami i natką. Zalać pozostała galaretą i poczekać aż zastygnie.

Przepis podała Bromba w temacie "Boże Narodzenie" na Forum Kulinarnym Czarnej Oliwki



Temat: Zapal świecę
Nie jestem aktywnym czytelnikiem forum. Przed chwilą,, przez zupełny przypadek , w shoutboxie znalazłam smutną wiadomość o odejściu Strampka. Nie miałam okazji poznać Go osobiście, choć spotkaliśmy się na Czarnej Oliwce nie raz,nie dwa, gwarząc mile o wyrobie żółtych serów. Dyskusja była żywa, dowcipna i niezwykle sympatyczna - głównie dzięki osobie Strampka. Pisał o bypassach, spacerach z suczką, pracy ...i wszystko o czym mówił, było tak witalne, radosne , iż wydawało się , że nic już Strampkowi nie grozi ...Niestety...
... do dziś mam jego przepis na chleb.

Szczere wyrazy współczucia dla Jego "dziewczyn" (tak o nich pisał) - Żony i Córki



Temat: Nasze rozmowy
Elli To dobrze że samopoczucie lepsze, co świadczy o profesjonalnej obsłudze .
U nas dzisiaj była "WIOSNA".Śniegu nie widać,za to nasze 3 rzeki wypełnione prawie po brzegi.Ten nocny deszcz przyłożył się do tego.
Jestem skonana.... ...no,na własne życzenie.
Moja S coś nie teges,dopiero wstała i cała robota była na mojej głowie.Wczoraj wieczorem zrobiła jeszcze pieczeń rzymską(bardzo dobrą)z przepisu z czarnej oliwki.Nie wiem czyj to przepis,bo to było na forum.
Wpiszę go u nas,bo chyba warto spróbować.
Zrobiłam też placek.Zaraz wkleję zdjęcie.



Temat: POCZEKALNIA - przepisy do akceptacji
Przekształcony na porzeby I fazy MM przepis nubirki z forum CinCin Przepis nubirki jest zgodny z któraśtam faza South Beach i 2 faza MM.

Ciasto z białej fasoli z jabłkami

szklanka ugotowanej białej fasoli - u mnie Jaś
4 białka (4 jajka osobno żółtka i osobno białka)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki maślanki + trochę w zapasie
1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty
kilka kropel zapachu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki fruktozy
2 średnie jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem

Fasolę, oliwę, herbatę, aromat, 1 łyżkę fruktozy, maslankę proszek i sodę utrzeć na gładką masę w blenderze. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połaczyć z fasolową masą. W blaszce wyłożonej papierem ułozyć najpierw warstwę jabłek, masę fasolową i jeszcze jedną warstwę jabłek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 45- 50 minut.
Ciasto jest wilgotne, słodkie i baaaaaaaaardzo dobre. Nie czuć w ogóle fasolą.
Smacznego!





Temat: DESERY
Ciasto z białej fasoli z jabłkami by Malta
Przekształcony na porzeby I fazy MM przepis nubirki z forum CinCin Przepis nubirki jest zgodny z któraśtam faza South Beach i 2 faza MM.

szklanka ugotowanej białej fasoli - u mnie Jaś
4 białka ( na II fazie 4 jajka osobno żółtka i osobno białka)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki maślanki + trochę w zapasie
1 łyżeczka drobno zmielonej czarnej herbaty
kilka kropel zapachu rumowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 łyżki fruktozy
2 średnie jabłka pokrojone na kawałki i posypane cynamonem

Fasolę, oliwę, herbatę, aromat, 1 łyżkę fruktozy, maslankę proszek i sodę utrzeć na gładką masę w blenderze. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połaczyć z fasolową masą. W blaszce wyłożonej papierem ułozyć najpierw warstwę jabłek, masę fasolową i jeszcze jedną warstwę jabłek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez około 45- 50 minut.
Ciasto jest wilgotne, słodkie i baaaaaaaaardzo dobre. Nie czuć w ogóle fasolą.
Smacznego!





Temat: [dieta] MojA DiEtkA MarleNkowa :)
ostatnio tzn jakieś 2 dni zaniedbałam forum, z przyczyn technicznych :) ale jush to nadrabiam :)
DZIEŃ 2:
I--> kawa czarna, jogurt danone
II--> sałatka szopska (SAMA ZROBIŁAM HEHEH )
PRZEPIS: dwa pomidorki sparzyć obrać ze skorki wyciąc te małe twarde paskudztwa od ogonka :) i pokroic w grubą kostke, nastepnie pol cebulki pokroić w cieniutkie piorka i dodac do pomidorków. Zielonego ogorka umyś pod ciepła woda i pokroic w pół talarki badz kostke <według uznania> dodać do składników, rózno kolorowe papryki pokroić w drobna kostke i wrzucić do gara :P posolić i popieprzyć.. twaróg pougniatac widelcem tez doprawić pieprzem sola (z umiarem) w szklance rozrobić łyżke sosu w proszku wiosennego knora z 2-3 kroplami oliwy z oliwek i tyloma łyzkami wody wlac do twarogu wymieszać i otrzymaną "breje wlac do warzyw, według uznania można dodac ser feta i czarne oliwki SMACZNEGO!
(przepiś napisany niezbyt orginalnie ale móie wam pycha!!!)
III--> herbata czerwona i jabłko

DZIEŃ 3:
I: jajko na twardo, dwa plasterki wedliny pokrojone w kostke 5 plasterków ogorka 1/4 łyzki majonezu light + kawa
II sos grzybowy ze swieżych maslaków z cebulką i zieloną pietruszką+ kasza jaglana
III kawałki jabłka wymieszane z jogurtem+czerwona herbata....

chyba jakoś tak..... buziaki kochane



Temat: biała kiełbasa i ...parówki
marekgks - białą można mrozić surową , a potem powolne rozmrażanie w lodówce. ( każde mrożenie wpływa niekorzystnie , ale to jest raczej mały problem).
Najpierw wędzisz - potem parzysz

Na parówki było kilka przepisów na stronie i forum (strony i "czarnej oliwki")



Temat: Serce i płucka cielece

... salceson brunszwicki: nie ma go na forum ani w Salcesonach na stronie głównej...

Witam
przepis ten jest na str. 72 rekonstrukcji Czarnej Oliwki

Pozdrawiam



Temat: CIASTA I INNE WYPIEKI
CIASTA I INNE WYPIEKI

PRZEPISY PRZENIESIONE Z FORUM KULINARNEGO "CZARNA OLIWKA", Z TEMATU "NOCNE ROZMOWY POLAKÓW"



Temat: Modernizacja stronki
Mam pytanko.
W związku z opinią jaką wystawił stronce (w tym wypadku mi, gdyz wprowadziłem nowe rozwiązanie menu (belki) na stronie głównej) na Czarnej Oliwce niezalogowany uzytkownik, prosze o Wasze zdania na temat funkcjonalności takiego rozwiązania w porównaniu z poprzednim, nierozwijanym, menu.
Być może rzeczywiście jest to rozwiązanie gorsze od poprzedniego i powinno sie cos z tym zrobić, choć ja tak nie uważam.
Pozdrawiam i prosze o wypowiedzi.
Poniżej post z oliwki:
"[02.03] 02:39 konkretnie
Do Maxella
Bezposrednie pytanie.
Jaka jest roznica miedzy parowkami a serdelkami, pomijajac ksztalt/grubosc? Chodzi o to, z czego sa lub powinny byc robione, a nie jak sie robi.
Nastepne pytanie, dlaczego niektore przepisy sa podane pisane recznie, znaczy nieczytelne, jaka z tego korzysc? Konkretnie mowie o przepisie na metke i jeszcze kilka innych podanych przez Jacka Wosia? Nie mam watpliwosci, ze przepisy przez niego podane sa doskonale, ale dlaczego nieczytelne? Czy tak trudno przepisac je na maszynie, albo jeszcze lepiej poprosic autora przepisu o przeslanie przepisu drukowanego? Moze jest wiecej takich, ale dla kogo?
Nie chodzi mi o szczegoly wykonania, ale o przepis, skladniki i proporcje, ale zeby byly czytelne. Jesli przepis jest tajemnica autora, to moze lepiej nie podawac, niz podawac tak, zeby nikt nie mogl przeczytac. Moge zapytac o to na Twoim forum Maxell, ale nie chce sie rejestrowac, bo pytam tylko dorywczo i chodzi mi o krotka odpowiedz, a nie o caly proces produkcji od poczatku (podzial miesa) do konca, czyli wedzenia itd. Czesto polecam ludziom Twoja stronke, ktorzy maja pytania jak robic wedliny domowe, ale widze, ze znalezienie odpowiedzi juz nie jest latwe jak kiedys. Zrobilo sie skomplikowane i niektore przepisy nieczytelne, cos sie porobilo, niestety. Ciekawe, czy dostane odpowiedz na moje proste pytania i czy sie cos poprawi na tej niegdys doskonalej stronce, czy nie, bo inaczej to bedzie sobie a muzom. Gdzie sie podzial konkretny podzial , ktory byl na lewym marginesie? Juz jest b. trudno znalezc poszukiwane wiadomosci. W zwiazku z tym, moze moje pytania beda ignorowane? Pozdrowienia."
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amed.keep.pl